Ne-am adunat și anul acesta tot la Putna pentru a continua reconstrucția Casei Aionițoaie, poveste ce a început acum 4 ani la inițiativa lui Pascal Garnier de a salva casa. Weekend-ul trecut a avut loc un nou eveniment Clacă în Bucovina, unde voluntarii s-au adunat să dea o mână de ajutor la reconstrucția căsuței ce va urma să fie un muzeu.
După evenimentele din anii trecuți, în care casa a fost mutată în noua locație, reconstruită și unsă cu lut, anul acesta voluntarii s-au adunat la eveniment pentru a lutui podelele din interior, pentru a vărui pereții exterior deja lutuiți și pentru a se vopsi cerdacul casei.
După prezentarea proiectului si a task-urilor zilei de către organizator, Pascal Garnier, voluntarii s-au împărțit în echipe de lucru și s-au apucat de treabă.
Una din echipa s-a ocupat de lutuitul podelelor casei. Prima dată a fost călcat lutul în picioare, un lut format din pământ, paie și apă, iar după ce acesta a ajuns la forma potrivită a fost cărat în casă cu patașca, unde meșterii întindeau lutul pe podea și îl îndreptau.
O altă echipă s-a ocupat cu văruitul pereților exteriori, în special în zona ferestrelor. Pentru aceasta activitate a fost pregătit un var alb special, care a fost înmânat voluntarilor împreună cu periile pentru văruit, iar aceștia s-au ocupat de treabă.
Iar cea de-a treia echipa de voluntari s-au ocupat de vopsitul cerdacului, o munca la care copiii au ajutat bucuroși.
Și bineînțeles, la amiază voluntarii au fost răsplătiți cu o masă copioasă și o mâncărică la ceaun. Iar la desert, o coșărcuță plină cu gogoși sau, cum se spune la noi în Bucovina, pampuște.
La finalul zilei voluntarii au fost mulțumiți de munca depusă, iar rezultatele au început sa se vadă.
Vă mulţumesc că aţi urmărit acest articol şi povestea Casei Aioniţoaie, şi vă invit să urmăriți și celelalte articole ale mele.
Sper că v-au plăcut fotografiile mele de la eveniment.
Comments